TABERG - MIN HEMBY 

Min hemby Taberg ligger mig varmt om hjärtat trots att jag sedan länge är bosatt i Växjö. Det imponerande järnmalmsberget  (343 m ö h), gruvan och Tabergsån som skurit en djup dal norrut mot Jönköping är tillsammans med traktens intressanta historia det som gör att Taberg än idag är unikt.  Här har jag fått fritt spelrum för mina idéer 


NYHETER

Jag utnämndes på Bergets Dag till Årets Tabergare 2023. Jag blev både glad och överraskad av detta. Stort tack till Köpmannaföreningen. 


Just nu arbetar jag med Leader-projektet Tabergsådalens vandringscentrum, där jag har stått för idéerna. Jönköpings kommun är projektägare och vi ska tilsammans skapa ett antal vandringsslingor (börjar och slutar på hotellpan i centrala Taberg) i den omväxlande naturen runt Taberg och dessutom uppdatera och digitalisera de besöksmål som finns.  



Här är mina tidigare projekt i Taberg. Kanske intressant för er som inte känner mig?

Kungar på Berget 

En utställning om kungliga besök på toppen av  Taberg. Där finns tre monument som påminner om besöken av Oscar II och Sofia, Gustaf VI Adolf och Carl XIV Gustaf. Allt som rörde kunglighter var förr i tiden högintressant och har än idag dragningskraft.


Vykortsutställning

Taberg var från 1894-1960 ett mycket omtyckt turistmål och många vykortförlag skickade fotografer. Det finns oerhört många varianter på de populära motiven. Taberg kan vara världens mest fotograferade samhälle i och med möjligheten att ta kort ovanifrån, från Bergets topp. Jag arrangerade 1995 en vykortsutställning och en mässa för vykort.


Kungaparets besök

Till hundraårsjubiléet av kung Oscar II och drottning Sofias besök i Taberg 1896 organiserade jag ett återbesök med lokala ”skådespelare” i rollerna. Kungaparet kom, precis som hundra år tidigare, med sin speciella kungavagn på järnvägen och ”besteg” Taberg, kungen ridande och drottningen i en hästdragen vagn.


1895 var det invasion av intresserade i Taberg och det upprepades 1995. Läs allt om kungaparets (1895) besök och hur vistelsen på Tabergs topp blev ett stort fiasko i min bok ”Turisthotellet”.


Jubileumsbok om Turisthotellet

Halmstad-Nässjö Järnvägsaktiebolag uppförde 1896 sitt stolta Turisthotell och arbetade därefter envetet med att göra Taberg till en attraktiv turistort året om. Allt för att få fler resande på sin nyöppnade järnvägslinje som går 50 meter från hotellet. Jag forskade fram allt om hotellprojektet och följde sedan upp med att kontakta de arrendatorer som fortfarande var i livet och många anställda. Det blev en berättelse om problem och glädjeämnen på hotellet och även en beskrivning av utvecklingen i Taberg. Boken blev en storsuccé och sålde slut.


År 2019 gjorde jag därför vissa tillägg och gav ut Turisthotellet och Hotell Taberg 1896-2019. Boken kan köpas av mig. Det är egentligen en bok om Tabergs historia. Hotellet står kvar och kan besökas än idag. 


Smålands Taberg – Historien om ett samhälle

Boken om Smålands Taberg som samhället hette 1894-1960 utsågs till Årets hembygdsbok 2017. Det var ett samarbete med Tabergs Bergslags Hembygdsförening. Jag skrev texterna, valde foton och gjorde grovlayouten. Bengt-Olof Joakimsson var ansvarig för den husstatistik som finns i boken. Anders bergön, Växjö gjorde den strålande layouten.


Det är en beskrivning av de enorma standardförbättringar som skedde i min hemby, och i resten av Sverige, under dessa år. Utvecklingen gick från svinkallt utedass till varm toalett, från jordkällare till kyl och frys och från pump på några ställen i samhället till varmt och kallt vatten i kranar. Boken såldes snabbt slut, men det kan gå att hitta något överblivet exemplar.



Nostalgi

Pandemin som drabbade världen gjorde att arbetet i den nostalgigrupp som vi bildade 2018 stannade av. VI hann planera och genomföra en hellyckad Nostalgihelg år 2019, då många som föddes eller hade varit bosatta i samhället återvände. 


Huvudattraktionen var att vi lyckades samla många av spelarna I Tabergs Sportklubb som runt 1960 satte samhället på hockeykartan.  Det ordnades föreläsningar, middag på hotellet och musik med traktens popidol Gunnar Winald med vänner. Bli medlem i  vår Facebookgrupp Tabergsnostalgi. 


2023 döptes helgen om till Tabergshelgen med föredrag om Yllefabriken och Lindkvists affär. Det första Åracet med 2500 plastbollar genomfördes. Gunnar med vänner gjorde åter stor succé. Tabergshelgen 2024 sker den 10-12 maj 2024. 



Hello world


Överst: Utsikt 1926 från Tabergs topp över det lilla samhället Smålands Taberg. I mitten längst ner tronar Turisthotellet. 



Min bok om Turisthotellet och Hotell Taberg beskriver det mesta om samhällets utveckling.


Nederst: Fotografiet från 1895 färglades för hand - kolorerades - och blev ett vykort. Hotellet är inte byggt men järnvägen har precis kommit till byn. Till höger i mitten syns vad som är kvar av en gigantisk slagghög, från Sandseryds masugn. Den revs för att bereda plats för järnvägen. 

Hello world